f l y f i s h i n g . p l 2025.09.24
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd. Autor: mart123. Czas 2025-09-24 09:49:54.


poprzednia wiadomosc Odp: : : nadesłane przez S. Cios (postów: 2190) dnia 2009-05-20 06:42:11 z *.elisa-laajakaista.fi
  Po raz kolejny kłania się brak wiedzy o biologii ryb. Nie negując możliwości śmiertelności lipieni, związanej z wędkarstwem, mogą być jeszcze dwa inne powody:
1. Naturalna śmiertelność potarłowa (u lipienia jest wysoka) z wycieńczenia.
2. Podwyższona śmiertelność związana z obecnością pasożytów (np. obecnie rozwijają się pijawki pasożytnicze Cystobranchus respirans).

Mam wątpliwości, czy czerwoną barwę pyszczka można powiązać z wyhaczeniem ryby. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. To raczej bardziej pasuje mi na jakąś chorobę.

A tak poza tym, to taka śmiertelność nie ma praktycznie żadnego ujemnego znaczenia do środowiska. Szereg drapieżników wodnych i lądowych (bociany, czaple, wydry, szczupaki, itd.) tylko czeka na takie okazje. One właśnie wyjadają w pierwszej kolejności chore sztuki. A przecież też muszą coś jeść. Zamiast zdrowych zjedzą chore.

Dobrze się stało, że wędkarze martwią się o ryby. Niedobrze natomiast, że nie zadają sobie trudu zrozumienia pewnych procesów, które zachodzą w środowisku, bo oczernianie innych niczemu nie służy.
  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Odp: [1] 20.05 14:01
  Odp: [0] 20.05 15:16
  Odp: [4] 20.05 14:07
  Odp: [3] 20.05 15:43
  Odp: [2] 20.05 17:20
  Odp: [1] 20.05 17:46
  Odp: [0] 20.05 18:45
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus