f l y f i s h i n g . p l 2025.09.23
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd. Autor: trouts master. Czas 2025-09-23 16:48:17.


poprzednia wiadomosc Odp: No kill - San : : nadesłane przez Kormoranek (postów: 719) dnia 2012-01-23 16:48:50 z *.81.radiotel.com.pl
  Szanowny Panie Jerzy

Kwestię siwych i niskich pomógł nam rozwiązać Pan Sabała


W kwestii ekspozycji ryby ma Pan rację i oczywiście jest do fakt niezaprzeczalny, a więc trudno się z nim nie zgodzić. Niemniej w zakresie śmiertelności dane są różne.

Pozwolę sobie zacytować ważniejsze treści z badań prowadzonych w USA w zakresie śmiertelności metody C&R pod tytułem :

Catch and Release - Skuteczność połowów i śmiertelność


Ostatnie badania pozwoliły na ocenę wpływu różnych sprzętów i technik połowu na śmiertelność ryb i oferują wgląd do optymalizacji aspektów ochronnych podczas połowów wędkarskich. Dane uzyskane w badaniu wskazują, że przy zastosowaniu określonych rodzajów sprzętu i wybranych metodach wędkarstwa oraz posługiwaniu się właściwą techniką łowienie można znacznie poprawić.
Ostatnie dane w zakresie przyczyn śmiertelności przy stosowaniu „Catch and Release” do wszystkich rodzajów narzędzi i technik połowu , które również zwiększają szanse na poprawę podwyższonego stresu fizjologicznego u ryb.
Jak pokazuje ten artykuł poprzez stosowanie odpowiednich technik śmiertelność można zmniejszyć. Właściwa edukacja wędkarzy i odpowiednie przepisy wędkarskie, dają duże korzyści w zakresie ochrony poławianych ryb i ich uwalniania.
Prawie wszystkie wybrzeża Stanów Zjednoczonych jak również wędkarstwo słodkowodne są dostępne dla wędkarzy. Sport wędkarski stanowi ogromny czynnik gospodarczy w Stanach Zjednoczonych i przynosi znaczne dochody do regionów atrakcyjnych wędkarsko. Oddalone regiony często generują największe zainteresowanie wśród wędkarzy, a tym samym otrzymuje się największe proporcjonalnie zlokalizowane korzyści ekonomiczne. Szacuje się, że ponad 44 miliony amerykanów łowi ryby dla sportu. Generują oni ponad 116 miliardów dolarów związanych z tą działalnością gospodarczą. Konieczność utrzymania tych ważnych gospodarczo wędkarskich rejonów i potrzeba ochrony naturalnego środowiska doprowadziło do rozwoju wysoce skutecznych programów ochrony.

Zazwyczaj zezwolenia wędkarskie są ukierunkowane selektywnie na określone gatunki ryb. Istnieją sezonowe przepisy, limity, rozmiary, limity i ograniczenia w zabieraniu ryb z łowiska oraz określane są techniki aby ograniczyć negatywny wpływ na środowisko i zachować zdrowe zasady wędkarstwa i odpowiednie warunki dla wylęgu celem utrzymania populacji. Rząd federalny USA i rządy wszystkich stanów utrzymują agencje ochrony w celu rozwoju, nauki, wdrażanie i egzekwowanie programów ochrony. Te agencje rządowe wspierane są przede wszystkim z opłat licencyjnych zapłaconych przez wędkarzy i składek od zainteresowanych organizacji pozarządowych.

Połów w wydaniu „Catch and release” jest powszechnie stosowany jako rodzaj wodnej ochrony środowiska i jako mechanizm ochrony dla zachowania fauny. Skuteczność C&R badano przez niemal pół wieku. Ze względu na różnorodność technik stosowanych w zarówno wędkowaniu (połów) oraz fazy i techniki (release) etap typowego procesu połowu, zakres ochronny zakończył się sukcesem a został osiągnięty przez te programy.

Od połowy XX wieku populacja ludzka Stanów Zjednoczonych znacznie wzrosła więc zarówno obywatele i rząd coraz bardziej zdawali sobie sprawę z kosztów degradacji środowiska wszystkich typów, spowodowane nie tylko przez brak ochrony, ale przez rosnącą presję społeczeństwa. W kolejnych latach, jak konieczność ochrony środowiska i wartości ekonomicznej wędkarstwa, stały się bardziej widoczne. Rygorystyczne podejście naukowe obecnie jest wykorzystywane do badania C&R. Badane są skutki różnych metodologii tego połowu. Badania te zostały przeprowadzone w różnych środowiskach i na wielu gatunków ryb.

Długotrwałe obserwowanie stosowania metody „Catch and Release” udziela znaczącej ilości danych dokumentujących jej skuteczność jako narzędzie minimalizacji oddziaływania na środowisko. Ostatnie badania dostarczyły dodatkowych spostrzeżeń na temat wpływu różnych technik walki z rybą i jako środek do zmniejszenia śmiertelności ryb. Korzystając z informacji uzyskanych z tych badań, programy mogą być zaprojektowane, aby zminimalizować wpływ na środowisko i śmiertelności ryb spowodowane przez działalność człowieka.

Metody stosowane w Catch and Release Badania śmiertelności.

Naukowcy opierają się na różnych metodach, programach i technikach w celu określenia skuteczności połowów i uwalniania złowionych ryb. Nowoczesna technologia pozwoliła na stworzenie bardziej dokładnych i wiarygodnych projektów eksperymentalnych. W zależności od cech fizycznych wędkarstwa, dostępu do urządzeń, do pomiaru śmiertelności metodą Catch and Release stosowane są poniższe techniki.

Oznaczanie – pod tym kątem ryby są oznaczone aby określić okoliczności złowienia, określenia typu haka, zapięcia ryby i warunków otoczenia. Następnie są one przekazywane do zewnętrznego zbiornika a by je obserwować we wcześniej określonym czasie. W niektórych badaniach grupą kontrolną stanowią ryby złowione w inny sposób przez (elektrowstrząsy lub siatki).


Telemetria - Metoda ta wykorzystuje fale radiowe i znaczniki umieszczone na rybach. Naukowcy wykorzystują urządzenia do monitorowania radiowego.


Kluczowe czynniki śmiertelności

Dwa czynniki dominują przy rozważaniu przyczyn pod kątem śmiertelności ryb: lokalizacja zapięcia ryby przynętą i stopień stresu odczuwany przez ryby.

Lokalizacja zapięcia ryby przynętą - Czynnik ten wykazuje się największym źródłem zmienności w śmiertelności stwierdzonej w badaniach i eksperymentach. Badania konsekwentnie pokazują, że głęboko zapięta ryba (podpięta w skrzelach lub przełyku) powoduje stosunkowo wysoką śmiertelność, do 35%, gdy towarzyszy krwawienie,

podczas gdy normalne podpinania (warg lub obszar szczęki) konsekwentnie powoduje minimalną śmiertelność, mniej niż 5 %, a często mniej niż 1%. (opr. Maryland Department of Natural Resources, połów rekreacyjny Catch and Release)


Z programu badawczego w zakresie śmiertelności wynika, że lokalizacja rany i pojedynczy hak jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na śmiertelność Catch and Release . Jeśli rany spowodowane hakiem powodują krwawienie i hak zostanie połknięty głęboko, śmiertelność jest wysoka. Badania pokazują, że jeżeli ryby są zaczepione w pysku lub obszarze szczęki (płytko), śmiertelność jest niewielka, zwykle mniej niż 1% . Odwrotnie, śmiertelność jest najwyższa, gdy ryby są zaczepione w przełyku lub skrzelach (głęboko). Sekcji zwłok, przeprowadzone w badaniu na rybach stwierdzono, że większość doznało poważnych wewnętrznych uszkodzeń serca, żołądka czy wątroby. Tak więc lokalizacja podpięcia ryby skutecznie koreluje z śmiertelnością.

Aspekt Fizjologiczny – Ćwiczenia (manewry) wykonywane przez ryby podczas holu lub spowodowane przez złe metody stosowane przez wędkarza oraz czynnik ekspozycji powietrza atmosferycznego powodują, że wszystkie ryby wykazywały wymierne reakcje fizjologiczne. Stres fizjologiczny u ryb jest mierzony przez eksperymentatorów za pomocą kortyzolu, mleczanu i stężenia gazów oddechowych.

Chociaż prowadzone badania nad Catch and Release w zakresie śmiertelności nie wykazują statystycznych wyników bezpośrednio korelujących w zakresie stopnia fizjologicznego do śmiertelności, eksperyment jaki przeprowadził Ferguson i Tufts wskazał na wpływ sztucznie wywołanego stresu na pstrąga tęczowego. Obaj doszli do wniosku, że różne formy stresu fizjologicznego mogą się przyczynić się do śmiertelności ryb. Tak więc minimalizacja stresu pomaga w redukcji śmiertelności poławianych ryb i uwalnianych ryb.

Wyniki wybiórczo : ( dokładne dane w tabelach na stronie )

Typ ryby Salmon
Miejsce połowu : Rzeka
Procent śmiertelności : 3,00%
Metoda połowu : sztuczna mucha
Średni procent dla różnych ryb metod połowu C&R wynosi 2,76 %.

Link :

http://www.acuteangling.com/Reference/C&RMortality.html





.

  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Odp: No kill - San [32] 24.01 12:17
  Odp: No kill - San [31] 24.01 14:38
  Odp: No kill - San [30] 24.01 15:39
  Odp: No kill - San [2] 24.01 17:41
  Odp: No kill - San [0] 24.01 18:17
  Odp: No kill - San [0] 25.01 11:45
  Odp: No kill - San [11] 24.01 18:14
  Odp: No kill - San [10] 25.01 11:54
  Odp: No kill - San [0] 25.01 12:25
  Odp: No kill - San [8] 25.01 12:30
  Odp: No kill - San [4] 25.01 15:26
  Odp: No kill - San [3] 25.01 23:27
  Odp: No kill - San [2] 25.01 23:32
  Odp: No kill - San [1] 25.01 23:35
  Odp: No kill - San [0] 26.01 08:07
  Odp: No kill - San [0] 25.01 15:27
  Odp: No kill - San [1] 25.01 15:29
  Odp: No kill - San [0] 25.01 23:33
  Odp: No kill - San [14] 24.01 18:29
  Odp: No kill - San [13] 24.01 20:51
  Odp: No kill - San [12] 24.01 21:02
  Odp: No kill - San [11] 24.01 21:43
  Odp: No kill - San [0] 24.01 22:05
  Odp: No kill - San [9] 24.01 22:17
  Odp: No kill - San [8] 24.01 22:48
  Odp: No kill - San [2] 24.01 23:38
  Odp: No kill - San [1] 25.01 09:43
  Odp: No kill - San [0] 25.01 10:00
  Odp: No kill - San [4] 25.01 00:06
  Odp: No kill - San [3] 25.01 00:21
  Odp: No kill - San [2] 25.01 08:57
  Odp: No kill - San [1] 25.01 10:03
  Odp: No kill - San [0] 25.01 10:14
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus