Odp: Żaby w żołądkach pstrągów ... pytanie inaczej
: : nadesłane przez
S. Cios (postów: 2190) dnia 2010-03-09 11:37:13 z *.msz.gov.pl
Są to ciekawe informacje. Rozumiem, że z róznych wód w Polsce (np. kumak na południu, a raki raczej na północy).
Sprawa śluzu/galarety jest interesujaca (nie widziałem wzmianek o niej w literaturze). Zastanawiam się, czy może to być tez wydzielina żoładkowa z uwagi na toksyczne własciwości ropuchy.
Nieduże (3-6 cm) raki często znajdowałem jesienią w żołądkach lipieni z Pomorza (dane są w P&L), ale bez trawy. Sprawa trawy wymaga więc dalszych obserwacji. W rzece wydaje mi się mało prawdopodobne, by pstrąg aktywnie wyszukiwał raków wśród roślinnosci. Jest to możliwe raczej w wodzie stojącej.
Z moich obserwacji wynika, ze żerowanie na żabach jest zbyt krótkie, by mogło mieć wpływ na barwę i smak mięsa. Sądzę, że przyczyny trzeba szukać gdzie indziej.