|
Potrzebujemy cebulę,cytrynę, czosnek, natkę pietruszki, masło, vegetę(sól), pieprz, folię aluminiową no i oczywiście.........................................RYBĘ!!!
Sprawioną rybkę należy delikatnie opieprzyć, osolić(ovegetować?), następnie na folii układamy cytrynę w plasterkach(uwaga na skórkę-czasami daje gorzkawy posmak), na to cebula (krążki) potem rybka i na wierzchu znowu cebula i cytryna. Do środka np.pstrąga należy włożyć pokrojony czosnek i masło (ewentualnie masło czosnkowe), wszystko zawinąć w folię i do piekarnika lub na grilla.
Na grilla proponuję grubszą warstwę folii, wkładając do nagrzanego piekarnika radzę dobrze zawinąć brzegi folii (wycieka "sok" i śmierdzi po przypaleniu)
Piec trzeba w zależności od upodobań smakowych, wielkości rybki i ilości dodatków nawet do kilkudziesięciu minut. Potem pozostaje tylko delikatnie posypać pietruszką, wyciągnąć coś z lodówki (zimne piwo lub "mrożona" czysta) i smakować w dobrym towarzystwie ciężko "wymachane" przysmaki.
Życzę smacznego
Pozdrowienia
|