|
A jednak jest prawidłowość: bo w Irlandii nie ma zamarzania w zimie, czyli pstrąg zajada przez dwanaście miesięcy w roku. U nas zaczyna w maju i kończy w listopadzie, a co chwila wodę ma albo za ciepłą, albo za zimną. Nasz klimat kontynentalny nie jest wcale przyjazny salmonidom, tak jak oceaniczny wysp brytyjskich.
Podobnie jest w Polsce północnej: woda ma tam bardziej wyrównaną temperaturę w ciągu roku i nie ma nigdy zero stopni w zimie i 29 stopni w lecie, jak się to zdarza na Rabie. Sezon karmienia salmonidów w stawach południa to około 8 miesięcy, a na północy 12 miesięcy. I dlatego są one tam tańsze nawet o 50%.
No i osobnicza zmienność. Mam teraz w stawie łososie 1+ i mają one od 8 do 28 centymetrów. I te najmniejsze wcale nie wyglądają na niezadowolone. Mają tylko bardziej kontemplacyjny charakter i nie są żarłokami. Pewnie będą smoltami w wieku pięciu lat albo w ogóle się nie wysmoltyzują (oby).
|