Cholerzyn - łowienie na muchę cd.
: : nadesłane przez
Maciek Stolarczyk (postów: 27) dnia 2006-07-06 23:14:38 z *.internetdsl.tpnet.pl
Witam wszystkich zaintresowanych.
Byłem na łowisku we wtorek i zrobiłem dokładne pomiary temperatury wody. ( poprzednie miałem od administratorów).
Jest tak; na powierzchni 24-25 st. C Przy dnie ok. 15 - 16 st. C. mniej wiecej spadek temperatury to 1 st. C na metr głebokości.
Co z tego wynika ?
Pstrągi siedzą blisko dna i podnosza się do max. 2 m. nad dno. Tam ich trzreba szukać.
Ale jest jeszce jeden aspekt etyczny. Czy złowiona rybka wyjęta z 16 st. C i doprowadzona do 24 st. C przeżyje ?
Jestem pewien , że nie !!
Tak więc zakaz wypuszczania ryb jest bardzo zasadny. Szkoda tylko , że nie został na tym forum wytłumaczony racjonalnie, ale poparty jakimiś odwołaniami do "ochrony zwierząt ". Myślę , że wytłumaczenie wędkarzom pewnych "zakazów" jest lepsze niż powoływanie się na "dziwne " ustawy.
Dajmy sobie na razie spokuj z łowieniem. Trzeba poczekać aż upały trochę zelżeją.
Pozdrawiam.
Maciek.