Odp: Krótka nimfa-tatar do Pana Kitowskiego
: : nadesłane przez
Marcin Paprocki (postów: 267) dnia 2005-06-15 09:48:40 z *.neoplus.adsl.tpnet.pl
Panowie uwaga na cebulę !!!.
Ja do tatara z ryby - szczególnie z lipienia nie używam w ogóle cebuli. Cebula jest dobra do klasycznego tatara z polędwicy wołowej. Do ryby nie wolno. To znaczy jak ktoś lubi - to proszę, ale nie poczuje prawdziwego smaku ryby. Rybie surowe mięso ma niepowtarzalny smak i zapach. Ten ostatni zostaje zabity w momencie dodania cebuli. Jej intensywny smak i zapach aż w oczy szczypie przecie, to co ma surowe delikatne mięso rybie powiedzieć. Ogórek można, ale bardzo mało. Za to żółtko koniecznie, oliwa z oliwek - koniecznie dobry gatunek - sól, pieprz i natka pietruszki. W wypadku pstrąga można koperek, gdy lipień raczej nie. Lepiej wtedy trochę tymianku (na prawdę trochę) no i po rozdrobnieniu skropienie cytrynką, choć i to robię tylko czasem i tylko w przypadku mięsa z pstrąga. Mam rzadką przypadłość spożywania lipienia jak odlegli samurajowie. I robię to niezwykle rzadko bo mi go po prostu szkoda.