Odp: Czy zarybienia mają + lub - wpływ na populacje ryb
: : nadesłane przez
Administracja (postów: 278) dnia 2024-09-04 12:26:01 z 195.43.143.*
Tak z pamięci.
Tuż przed wojną produkcja stawowa wyniosła 12 tyś ton, odłowy z jezior 5 tys. z rzek 4 tys.. Zatem łącznie
21 tys ton. co przy populacji 35 mln daje. 0,65 kg ryby / na mieszkańca.
Odłowy morskie miały raczej charakter lokalny a nawet jeśli dodać import to i tak trudno powiedzieć, że było
tego dużo. Po prostu Polska to był głównie teren niziny z małą ilością wód powierzchniowych. Dostęp do morza jaki
był to widać na mapach.
Co do udziału ludności żydowskiej w konsumpcji ryb, to przed wojną postrzegano, że żydowska spożywa ich
stosunkowo więcej, nawet z tego co pamiętam były jakieś akcje promocyjne mające na celu wzrost spożycia
ryb wśród ludności polskiej. Mogę odszukać literaturę.
Czy żydzi rzeczywiście co sobotę rozglądali się za rybą, a nie był to tylko stereotyp - to tego nie wiem. Być
może zajadali się wieprzowiną, a wszyscy myśleli że jedzą ryby.
Pozdrawiam,
Maciej