f l y f i s h i n g . p l 2025.09.28
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd. Autor: bami. Czas 2025-09-24 19:21:43.


poprzednia wiadomosc Odp: Katastrofalne warunki tarła naturalnego... : : nadesłane przez Jerzy Kowalski (postów: 2038) dnia 2010-05-11 10:19:52 z 198.28.69.*
  Drogi Józku,

Miejsc sprzyjających tarłu naturalnemu jest u nas tyle "co kot napłakał" ... wystarczy porównać te, w których ryby się trą do tych, które są naturalnymi miejscami do odbywania tarła, ewolucyjnie ukształtowanymi ... Pstrągi teraz trą się, bo "muszą", bo taki czują zew natury, w miejscach, w których naturalnie trą się ryby o wielokrotnie bardziej "rozrzutnym" trybie rozmnażania, bardziej "zasilającym" środowiko w pokarm, takie jakie składają tysiące i dziesiątki tysięcy ziaren ikry na każdy kilogram ikrzycy ... i te "rozrzutne" też zapewniają w miarę "proste zastępowanie pokoleń", dostosowane do warunków środowiskowych ...

a do tego jeszcze potrzebne są tarlaki ... liczne tarlaki .... bo ileż dorosłych ryb może wyrosnąć z wysiłku jednej pary tarłowej? Dwie, trzy, pięć?

Tak do końca nie wiadomo przecież, na ile zarybienia "maskują" nieskutecznośc natural;nego tarła, a na ile naturalne tarło "maskuje" nieskuteczność zarybień, szczególnie wczesnymi formami narybku ....


Pozdrawiam serdecznie

Jurek Kowalski

  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus