| |
Co do pstrągów jeziorowych to wydaje mi sie jednak, że ich "jeziorowość" uwarunkowana jest genetycznie i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dlatego rozróżniamy trzy podgatunki Salmo trutta: pstraga, troć jez. i troć wędrowną. Różnice w wyglądzie zewnętrznym pstragów i troci są dość wyraźne i nie zanikają, gdy pstraga wpuścimy do jeziora. Sam łowiłem w Szwecji potokowce w jeziorze. Pochodziły one wprawdzie z zarybień, ale myślę że spędziły w wodzie stojacej większość życia. Mimo to nie zatraciły cech właściwych pstrągom: dużych czerwonych kropek i ciemnego mieniacego się złoto-miedzianie ubarwienia (z tego co widziałem na zdjeciach trocie są wyrażnie srebrzyste i nie mają czerwonych kropek).
Zreszta mam nadzieję sprawdzic to an własne oczy gdyż w czerwcu wybieram się nad Myczkowce.
|