 |
Odp: Do osób kompetentnych...chore ryby w Wiśle
: : nadesłane przez
Piotr Meszyński (postów: 203) dnia 2007-04-24 10:33:43 z *.centertel.pl |
|
W czasie hodowli ryby są sortowane przynajmniej parę razy. Czasami jest to robione ręcznie, czasami automatycznie. Czyli ryby powinny być "przyzwyczajone" do tego typu traktowania. To jest takie moje gdybanie, nie znam na ten temat badań.
Co do zakażenia pleśniawką. By do takowego doszło ryba musi mieć uszkodzoną warstwę śluzu, która stanowi jej warstwę ochronną. Do uszkodzenia dochodzi bo jest:
- okres tarła (walki godowe, wędrówki),
- zbyt duże zagęszczenie,
- fizyczne uszkodzenie przez drapieżnika ( może być wędkarz) lub pasożyta.
To pokrótce. Moim zdaniem to taki efekt uboczny C&R, kiedyś ryby gineły na patelni teraz część zdycha na pleśniawkę, nikt nigdy nie twierdził, że dzięki C&R przeżyją wszystkie złowine ryby. Na Piasecznie też można było zobaczyć ryby z pleśniawką, nie wiem jak jest teraz.
Jeśli chodzi o lipienie, są one osłabione po tarle do tego niektórzy je łowią i wypuszczają. Masz prostą odpowiedź.
|
|
[Powrót do
Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem] |
|
|
|
|
Nadawca
|
Data |
|
Odp: Do osób kompetentnych...chore ryby w Wiśle [3]
|
|
24.04 17:44 |
|
Odp: Do osób kompetentnych...chore ryby w Wiśle [2]
|
|
24.04 19:47 |
|
Odp: Do osób kompetentnych...chore ryby w Wiśle [1]
|
|
25.04 07:48 |
|
Odp: Do osób kompetentnych...chore ryby w Wiśle [0]
|
|
25.04 08:39 |
|
|
|
|