f l y f i s h i n g . p l 2025.08.27
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: No kill Soła WG-Żywiec. Autor: Robert Kostecki. Czas 2025-08-27 22:16:06.


poprzednia wiadomosc Odp: ubarwienie pstrągów w rzekach lubelszczyzny : : nadesłane przez Józef Jeleński (postów: 1785) dnia 2006-06-28 13:15:09 z *.internetdsl.tpnet.pl
  Ogólnie: barwa mięsa (pomarańczowa) związana jest z dietą skorupiakową (crustacean diet), ale srebrzysta barwa łusek jest związana z dietą zawierającą ryby o srebrzystych łuskach (ukleje, stynki, płocie itp). Wtedy też kropki czerwone stają się coraz bardziej brązowawo czarne i wyblakłe. Pstrąg (potokowy czy morski, nie ma znaczenia) może mieć same czarne kropki, srebrzyste łuski i silnie pomarańczowe mięso. Takie są także pstrągi odżywiające się rozwielitkami w jeziorach + duża płetwa ogonowa i smukła, torpedowata sylwetka. Srebrne ubarwienie smoltów podyktowane jest uwarunkowaniami genetycznymi i następuje zanim smolt w ogóle pomyśli czym w przyszłości będzie się odżywiał.
Moim zdaniem, na podstawie lokalizacji można podsumować, że był to pstrąg fakultatywnie rezerwuarowy.
  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus