f l y f i s h i n g . p l 2025.12.27
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: Do ZO Krosno - powrót do starych przepisów?. Autor: trouts master. Czas 2025-12-23 21:33:48.


poprzednia wiadomosc Odp: Tatar z lipienia : : nadesłane przez Roman Cyfra (postów: ) dnia 2002-07-04 09:14:54 z *.lublin.sdi.tpnet.pl
  Nie jestem zwolennikiem naykowego zabijania ryb, ale raz , dwa razy w roku
zabieram lipienia , a czystej wody pstrąga i najczęsciej zjadam jako tatar,
Najlepsze jedzenie jakie kiedykolwiek jadłem to jakieś 15 lat temu cały dzień na Sanie bez jedzenia i pieniędzy i wieczorem kubek metalowy dwa lipienie i odrobina soli , bez chleba , utarte w palcach- słuchajcie- to jest samo sedno zycia , jak pierwsza kobieta
tatar z lipienia w najprostszej wersji to rozcinasz lipienia od brzucha , na boki i nożem ścinasz filety , bez ości i skóry , mielisz palcami, nożem , widelcem , łyżką - czym sie da , dajesz sól - nie za dużo , tyle ile chcesz , ale zacznij od szczypty i wcinasz, jak ktoś chce to lipień przyjmuje takie dodatki:
- drobno siekaną cebulę , odrobinę słodkiej curry , odrobina ogórka kiszonego posiekanego i małe marynowane kapary.
pstrąga można też tak robić , ale z czystej wody ,
albo inna metoda - ściansz filet z pstrąga na cieniutkie płatky , dajesz na kilka godzin do zamrażarki lub tak około 0 stopni do lodówki , po wyjęciu sól , odrobina słodkiego curry, lub słodka , czerwona papryka jak ktoś woli.
słodkiego , miłego życia

  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl since 1999
FlyFishing.pl is maintained by Taimen.com - international fly-fishing shop and Taimen.pl - Polish fly-fishing shop