|
Jest faktem, że wiele pstrągów hodowlanych staje się chudszymi po wypuszczeniu na wolność. Po prostu nie są w stanie szybko się przystosować do nowych warunków, gdzie same muszą zarabiać na chleb. Poza tym, gdy już pysk otworzą, to szybko wpada im jakaś sztuczna muszka...
Również na Sanie jest wiele chudych ryb, mimo obfitości pokarmu. Sprawa jest więc bardziej skomplikowana, choć oczywiście ciągłe prace na Rabie nie sprzyjają ani rybom, ani bezkręgowcom. Mam coraz więcej materiału z pstrągów z Sanu i powoli zaczyna mi się kształtować obraz odżywiania się w tej rzece (co będzie przedmiotem kolejnego opracowania na łamach P&L za jakiś czas). Nie mam natomiast w ogóle materiału z Raby i nie jestem w stanie ustosunkować się do tej wody. Może z pomocą licznego grona muszkarzy goszczących na Rabie uda się zebrać choć trochę materiału do analizy?
|