Odp: co się dzieje z białą rybą w krainie pstraga i lipienia?
: : nadesłane przez
S. Cios (postów: 2184) dnia 2005-04-28 10:51:37 z *.msz.gov.pl
Moje wstępne(!) obserwacje wskazują, że przyczyną zaniku białej ryby w Dunajcu jest zapora w Czorsztynie. W grę wchodzą cztery czynniki - brak możliwości migracji na tarliska w górze (istotne zwłaszcza dla brzany i świnki), niższa temperatura wody, duże wahania poziomu wody oraz gorsze warunki pokarmowe (zwłaszcza brak glonów na kamieniach, które z zasady są podstawowym pokarmem białej ryby).
Ja też pamiętam jak w latach 80. w okolicy Sromowców dno było pokryte brzanami, świnkami i kleniami. To wszystko skończyło się w połowie lat 90. Wniosek jest prosty.
Zresztą podobna sytuacja wystąpiła na Sanie, ale efekt był bardziej rozłożony w czasie. Jeszcze w połowie lat 80. w okolicy Leska i poniżej w Sanie było bardzo dużo kleni, brzany i świnki (po raz pierwszy byłem tam w lipcu 1985 r. i było wówczas mnóstwo tych ryb). Dzisiaj można złowić jedynie trochę trochę kleni i jelcy, ale świnka i brzana są rzadkością. Ujemny jest wpływ progu poniżej ujścia Osławy, który utrudnia (często wręcz uniemożliwia) wędrówkę ryb w górę rzeki.