f l y f i s h i n g . p l 2025.12.13
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: Niedźwiedź. . Autor: trouts master. Czas 2025-12-12 23:06:21.


poprzednia wiadomosc Ciekawe zapisy z Książki Kucharskiej 1910r : : nadesłane przez rekin (postów: ) dnia 2004-04-11 20:11:42 z *.austrotherm.com.pl
  -ŁOSOŚ i PSTRĄG.
-Łosoś i pstrąg jest jedną z najwykwintniejszych ryb podawanych na wielkich przyję-
-ciach.Jest w dwóch gatunkach: morski i rzeczny,rzeczny jednak jest o wiele smacznie-
-jszy,ma ładny różowy kolor i łatwiej go u nas dostać.Mamy Łososie i Pstrągi w całej
-POŁUDNIOWEJ POLSCE,bardzo dużo WIŚLE ,ODRZE,DUNAJCU,POPRADZIE, -- SOLE ,SKAWIE a często zabłąka się do innych rzek dopływających .Na większe przyjęcia
-podaje się w całości, na użytek codzienny można go dostać na każdym targu.

-ŁOSOŚ z wody z masłem.
-Gotuje się całego lub w kawałkach oczyszczonego i nasolonego tak jak inne ryby w
-smaku włoszczyzny i cebuli .Przed podaniem należy go ułożyć na półmisku, na ładnie
- złożonej serwecie,ubrać zieloną pietruszką i plasterkami cytryny, a w sosjerce podać
-rozpuszczone masło.POZOSTAJE ŻYCZYĆ SMACZNEGO.

-Ps.Relacja ta, pokazuje że w POLSCE z rybami łososiowatymi nie było tak żle .
-PRZECZY też, że żle wtedy zarządzano.



  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl since 1999
FlyFishing.pl is maintained by Taimen.com - international fly-fishing shop and Taimen.pl - Polish fly-fishing shop