| |
-ŁOSOŚ i PSTRĄG.
-Łosoś i pstrąg jest jedną z najwykwintniejszych ryb podawanych na wielkich przyję-
-ciach.Jest w dwóch gatunkach: morski i rzeczny,rzeczny jednak jest o wiele smacznie-
-jszy,ma ładny różowy kolor i łatwiej go u nas dostać.Mamy Łososie i Pstrągi w całej
-POŁUDNIOWEJ POLSCE,bardzo dużo WIŚLE ,ODRZE,DUNAJCU,POPRADZIE, -- SOLE ,SKAWIE a często zabłąka się do innych rzek dopływających .Na większe przyjęcia
-podaje się w całości, na użytek codzienny można go dostać na każdym targu.
-ŁOSOŚ z wody z masłem.
-Gotuje się całego lub w kawałkach oczyszczonego i nasolonego tak jak inne ryby w
-smaku włoszczyzny i cebuli .Przed podaniem należy go ułożyć na półmisku, na ładnie
- złożonej serwecie,ubrać zieloną pietruszką i plasterkami cytryny, a w sosjerce podać
-rozpuszczone masło.POZOSTAJE ŻYCZYĆ SMACZNEGO.
-Ps.Relacja ta, pokazuje że w POLSCE z rybami łososiowatymi nie było tak żle .
-PRZECZY też, że żle wtedy zarządzano.
|