f l y f i s h i n g . p l 2025.09.23
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: cd - ostatni. Autor: mart123. Czas 2025-09-23 16:22:06.


poprzednia wiadomosc AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. : : nadesłane przez bami (postów: 605) dnia 2025-09-23 14:47:29 z *.31.60.24.mobile.internet.t-mobile.pl
  Trochę z nudów trochę z ciekawości zadałem pytanie AI o porównanie smaku ryb z grzybami.

Oto wyniki kilku porównań:

Leszcz – pieczarki/boczniak
Karp – borowik/podgrzybek
Pstrąg – boczniak/młody borowik
Ukleja – pieczarka/młody boczniak
Lin – młody borowik/podgrzybek
Kleń – pieczarka/młody boczniak
Sandacz – borowik/prawdziwek
Szczupak – stary borowik/podgrzybek
Sum – duży borowik/podgrzybek
Lipień – młody borowik/boczniak
Głowacica – młody borowik/podgrzybek

Potem poprosiłem o podsumowanie (od najmniej wartościowych) i podanie szczegółów :

Hierarchia smaków słodkowodnych ryb → analogie grzybowe
1. Ukleja → pieczarka / młody boczniak
◦ Najdelikatniejsza ryba, miękka, subtelny smak, niska kaloryczność.
◦ Aromat niemal neutralny, idealna jako tło potrawy.
2. Leszcz → pieczarka / boczniak
◦ Łagodna, lekko słodkawa, wodnista, łatwa w obróbce.
◦ Wprowadza subtelny smak, nie dominuje potrawy.
3. Kleń → pieczarka / młody boczniak
◦ Delikatny, łagodny, lekko słodkawy, mięso zwarte.
◦ Subtelny aromat, dobrze komponuje się w daniach.
4. Lipień → młody borowik / boczniak
◦ Delikatny, ale z odrobiną „treści”, lekko aromatyczny.
◦ Łatwy w obróbce, wprowadza smak potrawy bez dominacji.
5. Pstrąg → młody borowik
◦ Subtelny, różowe mięso, lekko słodkawy aromat.
◦ Elegancki smak, uniwersalny w kulinariach.
6. Lin → młody borowik / podgrzybek
◦ Delikatny, lekko słodkawy, bardziej wyrazisty niż pstrąg.
◦ Aromatyczny, nadaje charakter potrawie.
7. Sandacz → borowik / prawdziwek
◦ Delikatny, jędrny, lekko słodkawy, aromatyczny.
◦ Elegancki smak, dobrze komponuje się z innymi składnikami.
8. Głowacica → młody borowik / podgrzybek
◦ Treściwa, zwarte mięso, subtelny aromat.
◦ Nadaje charakter potrawie, średnio wyrazista.
9. Karp → borowik / podgrzybek
◦ Wyraźny, słodkawy, bardziej „rybi” aromat.
◦ Treściwy, wymaga starannej obróbki.
10. Szczupak → stary borowik / podgrzybek
◦ Wyraźny, aromatyczny, zwarte mięso.
◦ Nadaje charakter potrawie, bardziej intensywny niż karp.
11. Sum → duży borowik / podgrzybek
◦ Najbardziej treściwy i aromatyczny.
◦ Pełny smak, mocny aromat, wymaga starannej obróbki, królewski w potrawach.


Co o tym sądzicie?

Oczywiście to zabawa.

  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
hot  Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd [3] 23.09 15:06
hot  Odp: cd - ostatni [1] 23.09 15:34
hot  Odp: cd - ostatni [0] 23.09 16:22
hot  Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd [0] 23.09 16:17
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus