f l y f i s h i n g . p l 2025.12.20
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: Do ZO Krosno - powrót do starych przepisów?. Autor: Piotr Konieczny. Czas 2025-12-19 23:51:15.


poprzednia wiadomosc Pstrąg-Wiosna-KULINARIA : : nadesłane przez rekin (postów: ) dnia 2004-01-25 14:51:41 z *.austrotherm.pl
  -Zimą człowiek oczekując na wiosnę przegląda stare gazety ,książki itd.
-Postanowiłem coś temu zaradzić i przyśpieszyć oczekiwanie ,podając ciekawe
-przepisy dla Kolegów Wędkarzy.SEZON zapowiada się nieciekawie ale gdyby ktoś
-złowił pstrąga życia, miał zamiar go zjeść i pamiętac ten smak do końca swoich dni,
-a następnie zaprzestać zabierania pstrągów . Gorąco polecam

-PSTRĄG z koperkiem
-1szt pstrąga,1pęczek koperku,1.5 łyżeczki winnego,1/2 cytryny,łyżka sherry,200g gęstej
- śmietany,1/2 szklanki wina wytrawnego,1 listek żelatyny ,mała łyżka soli,1/2 lyżki cukru,
-ciut-ciut białego pieprzu.
PRZYGOTOWANIE :1/2 koperku zapakować do brzucha pstrąga,do ćwiartki wody dodać
- ocet,kawałek skórki cytrynowej i sok,lekko posolić.Włożyć rybę do wywaru i gotować
- na małym ogniu przez 10 do15 minut. Z ugotowanego pstrąga zdjąć delikatnie skórę
- i zostawić do wystygnięcia.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,podgrzać wino
-dodać cukier i posolić,rozpuścić żelatynę. Pozostałą część koperku posiekać drobno
- i dodać do płynnej jeszcze galarety,marchew pokroić i ułożyć na pstrąga. Polać ryby
- galaretą iwstawić do lodówki.do śmietany dodać otartą skórkę z cytryny,jedną łyżeczkę
- soku z cytryny,sherry,sól i pieprz. wymieszać i podać w sosjerce razem z rybami.

-PSTRĄG po GALICYJSKU
-1szt pstrąga,3ząbki czosnku,1cytryna,1 pęczek natki pietruszki,5 łyżek oleju,sól,świeżo
- zmielony pieprz,korzeń chrzanu.
Przygotowanie:wypatroszonemu pstrągowi zostawiamy głowe i ogon,usuwamy oczy.
-Zmiażdżonymi ząbkami czosnku z solą starannie nacieramy rybki,następnie pieprzymy,
- wkładamy do środka natkę pietruszki i skrapiamy cytryną.
-Smażymy na mocno rozgrzanym oleju,przed podaniem prószymy chrzanem i skrapiamy
- cytryną.

-Życzę wiele wrażeń na wyprawach wędkarskich. RYBKA na patelni to nie zawsze
-oznaka sukcesu . ::





  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Odp: Pstrąg-Wiosna-KULINARIA [2] 25.01 15:36
  Odp: Pstrąg-Wiosna-KULINARIA [1] 25.01 15:58
  Odp: Pstrąg-Wiosna-KULINARIA [0] 26.01 17:49
  Odp: Pstrąg-Wiosna-KULINARIA [0] 25.01 16:34
       


Copyright © flyfishing.pl since 1999
FlyFishing.pl is maintained by Taimen.com - international fly-fishing shop and Taimen.pl - Polish fly-fishing shop