| |
-Zimą człowiek oczekując na wiosnę przegląda stare gazety ,książki itd.
-Postanowiłem coś temu zaradzić i przyśpieszyć oczekiwanie ,podając ciekawe
-przepisy dla Kolegów Wędkarzy.SEZON zapowiada się nieciekawie ale gdyby ktoś
-złowił pstrąga życia, miał zamiar go zjeść i pamiętac ten smak do końca swoich dni,
-a następnie zaprzestać zabierania pstrągów . Gorąco polecam
-PSTRĄG z koperkiem
-1szt pstrąga,1pęczek koperku,1.5 łyżeczki winnego,1/2 cytryny,łyżka sherry,200g gęstej
- śmietany,1/2 szklanki wina wytrawnego,1 listek żelatyny ,mała łyżka soli,1/2 lyżki cukru,
-ciut-ciut białego pieprzu.
PRZYGOTOWANIE :1/2 koperku zapakować do brzucha pstrąga,do ćwiartki wody dodać
- ocet,kawałek skórki cytrynowej i sok,lekko posolić.Włożyć rybę do wywaru i gotować
- na małym ogniu przez 10 do15 minut. Z ugotowanego pstrąga zdjąć delikatnie skórę
- i zostawić do wystygnięcia.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,podgrzać wino
-dodać cukier i posolić,rozpuścić żelatynę. Pozostałą część koperku posiekać drobno
- i dodać do płynnej jeszcze galarety,marchew pokroić i ułożyć na pstrąga. Polać ryby
- galaretą iwstawić do lodówki.do śmietany dodać otartą skórkę z cytryny,jedną łyżeczkę
- soku z cytryny,sherry,sól i pieprz. wymieszać i podać w sosjerce razem z rybami.
-PSTRĄG po GALICYJSKU
-1szt pstrąga,3ząbki czosnku,1cytryna,1 pęczek natki pietruszki,5 łyżek oleju,sól,świeżo
- zmielony pieprz,korzeń chrzanu.
Przygotowanie:wypatroszonemu pstrągowi zostawiamy głowe i ogon,usuwamy oczy.
-Zmiażdżonymi ząbkami czosnku z solą starannie nacieramy rybki,następnie pieprzymy,
- wkładamy do środka natkę pietruszki i skrapiamy cytryną.
-Smażymy na mocno rozgrzanym oleju,przed podaniem prószymy chrzanem i skrapiamy
- cytryną.
-Życzę wiele wrażeń na wyprawach wędkarskich. RYBKA na patelni to nie zawsze
-oznaka sukcesu . ::
|