 |
coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel]
: : nadesłane przez
MarekC (postów: ) dnia 2001-10-23 21:56:55 z 213.248.109.* |
|
filety z 3 lipieni
łyżka soku z cytryny
15 deko pieczarek
3-4 suszone grzyby
3 cebule
po strąku zielonej i czerwonej papryki
łyżeczka pieprzy kajeńskiego
łyżeczka słodkiej papryki
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju
łyzka sosu sojowego
łyżeczka świeżego imbiru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 listki laurowe
po 2-4 ziarena pieprzu i ziela angielskiego
po pół łyżeczki pieprzu czarnego i curry
sól
umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, wstawić na godzinkie do lodówy. Umyte grzyby zalać niewielką ilością przegotowanej wody, gotowac około 20 minut na słabym ogniu
Zagotować 6 szklanek wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Wlać wywar z grzybów i gotowac pod przykryciem ok 10 minut, włozyć filety i dalej gotować na wolnym ogniu ok 12..15 minut do zmieknięci filetów. Miękkie filety wyjąć, wywar przedsedzić. Drobno posiekaną cebule zeszklić na oleju, podoać pokrojone pieczarki Smażyć mieszając, dodając sól, mielony pieprz zcarny, curry, pieprz kajeński, papryke słodką, sos sojowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu
Do wywaru z ryby dodać grzyby pokrojone w paseczki, pokrojona w paski papryke zieloną i czerwoną, pogotowac z 5 minut. włozyć pokrojoną w kostkę rybę i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. zagotowac delikatnie mieszając, dodać pieczarki z cebulą i przyprawami..i ewentualne doprawić do smaku..
UWAGA : [diabel] w tytule oznacza, że potrawa jest wyjątkowo ostra. jest uproszczoną wersją przepisu tajskiego, gdzie w orginale sa jeszcze podsmażane owoce moża, pedy bambusa i grzybki moon zamiast naszych krajowych..
|
|
[Powrót do
Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem] |
|
|
|
|
Nadawca
|
Data |
|
Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [1]
|
|
24.10 00:25 |
|
Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [0]
|
|
24.10 08:27 |
|
Odp: Przepis dobry, ale... [3]
|
|
24.10 08:27 |
|
wiesz, to było określane na OKO....ale ten drink is fantasti [2]
|
|
24.10 08:34 |
|
Odp: Za ile jagnięcina? [1]
|
|
24.10 08:59 |
|
Odp: Za ile jagnięcina? [0]
|
|
24.10 09:20 |
|
|
|
|