f l y f i s h i n g . p l 2025.09.09
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: Armagedon na Brennicy!! Protest 06.09. Sobota. Autor: S.R. Czas 2025-09-09 15:57:37.


poprzednia wiadomosc Michale - nie możemy się doczekać Kącika łasucha na FF : : nadesłane przez MarekC (postów: ) dnia 2001-10-23 21:43:29 z 213.248.109.*
  Ciekawe czy tak przyrządzony lipień bedzie dobry ???
4 ryby
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
duża cebula
łyżka posiekanych świeżych listków miętry
po pół łyżeczki roztartego rozmarynu i suszonego tymianku..
pokruszony listek laurowy
18-20 ziarenek pieprzu
4 łyżki oliwy
4 żółtka
ćwierć łyżeczki cukru
sól

Sprawione i umyte lipienie osuszyć, natrzeć solą. W żaroodpornym naczyniu wymieszac zioła, ziarenka pieprzu, cukier, wino i oliwę, włożyć lipienie (powinny być całkowicie przykryte, ewentualnie dolać trochę wina), prykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie ryby dwwu-trzy krotnie przewracać, aby się równo zamarynowały. Wyjąć z lodówki i odstawić na kolejne 2-3 godziny. Następnie ustawić naczynie na małym ogniu, doprowadzić marynatę do wrzenia, przykryć, wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Lipienie delikatnie wyjąć, ułozyć na pólmisku. Przetqarty przez sito soso starannie wymieszać z żółtkami, lekko ubić na parze, polać lipienie i natychmiast podawać..

albo coś takiego ;

filety z 3 ryb
2 łyżki soku z cytryny
sól,pieprz
szczypta suszonego tymianku
olej do smażenia
Ciacho :
10 deko mąki
jajco
2-3 łyżki mleka
3 łyżeczki mielonego suszonego tymianku, sól
Umyte i osuszone filety natrzeć solą, pieprze i tymiankiem, skropic sokiem z cytryny, przykryć odstwaić na godzinę do lodówki
Z opodanych składników przygotowac ciacho o konsystencji gestej śmietany. Filety zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju

coś nietypowego :

filety z 3 ryb ...znowu
2 małe marchewki
sok cytrynowy do skropienia
2 pory (tylko biała część)
pół selera, 2 pomarańcze, 2 łyżki śmietany kremówki
kieliszek ... likieru pomarańczowehgo
łyżka soku z cytryny, 4 łyżki masła, sól pieprz
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, zostawić na pół godziny
Obrac marchewy i seler pociachać na cieknie słupki..jak do chinszczyzny
Umyty por pociąć na cienkie pólplasterki. W płaskim naczyniu stopić półtorej łyżki masła, włożyć warzywa, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciek ok 10 minut.
Z pomarańczy ostrym nożem zdjąc skórkie, pokroić ją w cienki paski, ułozyć na sicie, zalac wrządkiem, osączyć. Filety oprószyć solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach masła ..małsa nie qrde ramy czy innej margaryny . Ryb nie wolno zarumienić.
Delikatnie przełożyć rybki na żaroodporny półmisek, w rondlu stopić pozostałe masło..włożyć skórkę pmaranczową, chcwilę smażyć, wlać śmietankie, likier, i sokz jednej pomarańczy, zamieszać porządnie. Filety obłożyć duszonymi warzywami, polać sosem, włożyć na 4..6 minut do rozgrzanego piekarnika. Przed podaniem udekorować ćwiartkami pomarańczy
  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [6] 23.10 21:56
  Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [1] 24.10 00:25
  Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [0] 24.10 08:27
  Odp: Przepis dobry, ale... [3] 24.10 08:27
  wiesz, to było określane na OKO....ale ten drink is fantasti [2] 24.10 08:34
  Odp: Za ile jagnięcina? [1] 24.10 08:59
  Odp: Za ile jagnięcina? [0] 24.10 09:20
  nigdy nie bedzie takiego kacika [8] 24.10 09:05
  [3] 24.10 09:22
  odp: [2] 24.10 09:28
  Odp: odp: [0] 24.10 09:37
  Odp: odp: [0] 24.10 09:47
  Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [3] 24.10 10:17
  Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [2] 24.10 10:30
  Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [1] 24.10 10:38
  Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [0] 24.10 10:58
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus