 |
Michale - nie możemy się doczekać Kącika łasucha na FF
: : nadesłane przez
MarekC (postów: ) dnia 2001-10-23 21:43:29 z 213.248.109.* |
|
Ciekawe czy tak przyrządzony lipień bedzie dobry ???
4 ryby
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
duża cebula
łyżka posiekanych świeżych listków miętry
po pół łyżeczki roztartego rozmarynu i suszonego tymianku..
pokruszony listek laurowy
18-20 ziarenek pieprzu
4 łyżki oliwy
4 żółtka
ćwierć łyżeczki cukru
sól
Sprawione i umyte lipienie osuszyć, natrzeć solą. W żaroodpornym naczyniu wymieszac zioła, ziarenka pieprzu, cukier, wino i oliwę, włożyć lipienie (powinny być całkowicie przykryte, ewentualnie dolać trochę wina), prykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie ryby dwwu-trzy krotnie przewracać, aby się równo zamarynowały. Wyjąć z lodówki i odstawić na kolejne 2-3 godziny. Następnie ustawić naczynie na małym ogniu, doprowadzić marynatę do wrzenia, przykryć, wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Lipienie delikatnie wyjąć, ułozyć na pólmisku. Przetqarty przez sito soso starannie wymieszać z żółtkami, lekko ubić na parze, polać lipienie i natychmiast podawać..
albo coś takiego ;
filety z 3 ryb
2 łyżki soku z cytryny
sól,pieprz
szczypta suszonego tymianku
olej do smażenia
Ciacho :
10 deko mąki
jajco
2-3 łyżki mleka
3 łyżeczki mielonego suszonego tymianku, sól
Umyte i osuszone filety natrzeć solą, pieprze i tymiankiem, skropic sokiem z cytryny, przykryć odstwaić na godzinę do lodówki
Z opodanych składników przygotowac ciacho o konsystencji gestej śmietany. Filety zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju
coś nietypowego :
filety z 3 ryb ...znowu
2 małe marchewki
sok cytrynowy do skropienia
2 pory (tylko biała część)
pół selera, 2 pomarańcze, 2 łyżki śmietany kremówki
kieliszek ... likieru pomarańczowehgo
łyżka soku z cytryny, 4 łyżki masła, sól pieprz
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, zostawić na pół godziny
Obrac marchewy i seler pociachać na cieknie słupki..jak do chinszczyzny
Umyty por pociąć na cienkie pólplasterki. W płaskim naczyniu stopić półtorej łyżki masła, włożyć warzywa, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciek ok 10 minut.
Z pomarańczy ostrym nożem zdjąc skórkie, pokroić ją w cienki paski, ułozyć na sicie, zalac wrządkiem, osączyć. Filety oprószyć solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach masła ..małsa nie qrde ramy czy innej margaryny . Ryb nie wolno zarumienić.
Delikatnie przełożyć rybki na żaroodporny półmisek, w rondlu stopić pozostałe masło..włożyć skórkę pmaranczową, chcwilę smażyć, wlać śmietankie, likier, i sokz jednej pomarańczy, zamieszać porządnie. Filety obłożyć duszonymi warzywami, polać sosem, włożyć na 4..6 minut do rozgrzanego piekarnika. Przed podaniem udekorować ćwiartkami pomarańczy
|
|
[Powrót do
Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem] |
|
|
|
|
Nadawca
|
Data |
|
coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [6]
|
|
23.10 21:56 |
|
Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [1]
|
|
24.10 00:25 |
|
Odp: coś dla lubiących parzyć podniebienie ...[diabel] [0]
|
|
24.10 08:27 |
|
Odp: Przepis dobry, ale... [3]
|
|
24.10 08:27 |
|
wiesz, to było określane na OKO....ale ten drink is fantasti [2]
|
|
24.10 08:34 |
|
Odp: Za ile jagnięcina? [1]
|
|
24.10 08:59 |
|
Odp: Za ile jagnięcina? [0]
|
|
24.10 09:20 |
|
nigdy nie bedzie takiego kacika [8]
|
|
24.10 09:05 |
|
[3]
|
|
24.10 09:22 |
|
odp: [2]
|
|
24.10 09:28 |
|
Odp: odp: [0]
|
|
24.10 09:37 |
|
Odp: odp: [0]
|
|
24.10 09:47 |
|
Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [3]
|
|
24.10 10:17 |
|
Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [2]
|
|
24.10 10:30 |
|
Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [1]
|
|
24.10 10:38 |
|
Odp: nigdy nie bedzie takiego kacika [0]
|
|
24.10 10:58 |
|
|
|
|