f l y f i s h i n g . p l 2025.09.09
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: Armagedon na Brennicy!! Protest 06.09. Sobota. Autor: S.R. Czas 2025-09-09 15:57:37.


poprzednia wiadomosc Odp: Za ile jagnięcina? : : nadesłane przez MarekC (postów: ) dnia 2001-10-24 09:20:35 z *.com.pl
  wiem Marku..widziałem kilkakrotnie takie jagnie ...ja nie miałbym serca by takie stworzenie zabić (((
Dlatego jeślibym kupował, to jagnięcinę...ile może kosztować tuszka z takirgo jagnięcią ???

Z baraninki najpyszniejsze są ... szaszłyki :
barabine umyć, pokroić w kostkę 2,5 cm (takie sześcianiki) włozyć do marynaty z białego wytrawnego wina ziela angielskiego, rozmarynu, soli, pieprzu, czosnku, listka laurowego...najlepiej na 24 godziny
Po odsączeniu zostawiamy baraninkę na 2..3 godziny na talerzu, w tym czasie kroimy słoninkę lub surowy boczek w kostkę 2,5x2,5x1,5 cm, cebulkę w plastry grubości 1 cm, bierzemy papryykę lub pomidor. Papryke kroimy w kostkę 2,5 cm, pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę, przepoławiamy.
szykujemu glazurę - łyżeczka świeżego posiekanego imbiru, łyżka sosu sojowego, łyżeczka Vegety, ..jeśli ktoś lubi pikante to pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chilli, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki ostrego ketchupu, łyżeczka oleju.. Szystko dokładnie mieszamy, dodajemy po szczypcie majeranku, oregano, tymianku, dolewamy wody by uzyskac konsystencję gęstej lejącej się smietany..

Na szpadki nabijamy po kolei baraninę, cebulkę, słoninke lub boczek, pomidora lub paprykę....gotowe szaszłyki układamy na ruszcie, podgrzewamy, by puściły soki, smarujemy glazurą...

UWAGA : wiele osób popełnia błąd posypując świeże, surowe mięso przyprawami lub glazurą. Tak nałożona przyprawa szybko odpada od szaszłyka. Jesli natomiast podgrzejemy szxaszłyka by puścił soki, odwrócimy i nałozymy przyprawę na soczystą, podgrzaną część szaszłyka, to zwiąże się ona z sokami i utrzyma na szaszłyku. Ta uwaga dotyczy także innych mięs pieczonych na grillu

Po 3..4 krotnym przewróceniu szaszłyka i każdorazowym smarowaniu glazurą, sprawdzamy miękkość baraniny - jeśli szaszłyk jest dobrze upieczony, dzielimy miedzy biesiadnikami. Najlepiej smakuje z piwem KELT
  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus