|
"Nasi przodkowie żywili się równie jako ludy dziś jeszcze nie ucywilizowane przeważnie zwierzyną i
rybami".
to jest absolutna nieprawda. Być może w jego czasach więcej było tego pożywienia w takiej formie( może był zamożniejszym człowiekiem) natomiast liczne badania naukowe, dokumenty historyczne wskazują, że ludzie dawniej żywili się głównie roślinnym pożywieniem. Mięso było raz, dwa razy do roku. Czy to w czasach średniowiecza, XIX wieku czy w prehistorii. Tym bardziej, że człowiek nie jest mięsożerny. Mięso było dodatkiem w jego pożywieniu.
co do reszty, rzeczywiście obecność konia, robaków czy zanieczyszczonej wody daje do myślenia.
Z tą prehistorią byłbym ostrożny. W okresie od 2 mln do 12 tys. lat temu człowiek znajdował się na szczycie piramidy "drapieżników". Przez cały ten czas społeczności zbieracko-łowieckie potrafiły polować na różne duże zwierzęta.
Mięsożerność człowieka rosła na znaczeniu aż do zakończenia epoki plejstocenu i zmiany klimatu. Od tamtego momentu zaobserwowano, że ludzka dieta stawała się coraz bardziej roślinożerna (m.in. rozwój rolnictwa i osadnictwa).
|