 |
Odp: O wielkich szczupakach c.d.
: : nadesłane przez
mart123 (postów: 6412) dnia 2015-01-20 12:59:09 z 77.242.202.* |
|
Jest wiele czynników ale wydaje się, że najważniejszy jest czas przebywania ryby poza wodą przy uwzględnieniu jej temperatury, czasu holu i sposób obchodzenia (urazy mechaniczne). Ja też byłem kiedyś, dawno temu, pizdą do kwadratu i zamordowałem głowatkę przydługą sesją zdjęciową, przy temperaturze wody ok. 22stC. Dobrze, że miejscowi znaleźli ją na końcwówce płani i nie mieli oporów przed zjedzeniem. Ale z następną było już lepiej bo została złowiona tydzień po moim jej wypuszczeniu.
Podstawowym celem świadomego "no kill", jak już zabawiamy się "walką" z żywymi stworzeniami, powinna być maksymalna dbałość o kondycję wypuszczanej ryby i w razie potrzeby rezygnacja z czynności dokumentujących nasz wyczyn.
Jak jestem sam na rybach, to ryba ani przez moment nie przebywa na powietrzu, a w wygodnym, ogromnym podbieraku zanurzonym wwodzie. W tym warunkach mierzenie daje oczywiście wyniki przybliżone ale w sumie to mi to zwisa.
|
|
[Powrót do
Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem] |
|
|
|
|
Nadawca
|
Data |
|
Odp: O wielkich szczupakach c.d. [4]
|
|
20.01 13:12 |
|
Odp: O wielkich szczupakach c.d. [3]
|
|
20.01 13:22 |
|
Odp: O wielkich szczupakach c.d. [2]
|
|
20.01 13:37 |
|
Odp: O wielkich szczupakach c.d. [1]
|
|
20.01 14:01 |
|
Odp: O wielkich szczupakach c.d. [0]
|
|
20.01 14:14 |
|
|
|
|