 |
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura?
: : nadesłane przez
krzyś (postów: 1110) dnia 2011-07-25 21:03:32 z *.dynamic.chello.pl |
|
Pstrąg i lipień do 25 stopni w teorii bo wszystko zależy od ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie. Ja miałem problem z tęczakami przy 19 stopniach. Ryby się dusiły- pomogło natychmiastowe dotlenienie wody. I wyższa temperatura wody tym mniej może się w niej rozpuścić tlenu. Pozostałe ryby zapewne potrzebują mniej tlenu to i większą wytrzymają temparaturę.Ważną cechą ryb jest zdolność adaptacji do niskich koncentracji tlenu. Badania nad adaptacją ryb, prowadzone na zimnolubnych gatunkach ryb łososiowatych, wykazały ich mniejszą oporność na spadki zawartości tlenu w porównaniu do gatunków ciepłolubnych lub karpiowatych. Jak podaje Jelonek (2000), progowe stężenie tlenu dla pstrąga potokowego, poddanego uprzedniej adaptacji, może obniżyć się prawie dwukrotnie. Proces ten trwa od 3 do 12 dni i pociąga za sobą obniżenie intensywności przemiany materii. Wyższe temperatury wody (15-18 °C), nagłe spadki koncentracji tlenu i wystąpienie dodatkowego stresora, np. wzrostu ilości zawiesiny, powodują natychmiastowe śnięcie nawet opornych gatunków.W naszych wodach wahania temperatury wynoszą od 0 do 26 °C (Turoboyski 1979). Zdarzają się dni, temperatura gdy woda w rzekach górskich osiąga nawet 30°C. Taką temperaturę zanotowano w sierpniu 2005 roku na rzece Rabie w okolicy Myślenic(forum flyfishing.pl). Wpływ temperatury ma zasadnicze znaczenie dla procesów fizjologicznych organizmów wodnych oraz w procesach fizyczno-chemicznych zachodzących w wodach.
Ryby są zwierzętami zmiennocieplnymi, mimo to jednak organizm ich jest przystosowany do pewnego określonego zakresu temperatury. Dłużej trwając oddziaływanie temperatury wyższej lub niższej od tego zakresu prowadzi do zaburzeń metabolizmu, a wreszcie śmierci. Szkodliwe są zwłaszcza nagłe zmiany temperatury. Stopniowe i powolne przystosowanie się ryb do tych zmian umożliwia im przebywanie bez szkody dla zdrowia w temperaturze różniącej się znacznie od tej, w której dane ryby normalnie przebywają.
Część ryb, np. łososiowate, są przystosowane do życia w niskich temperaturach wody, inne np. karpiowate w wysokich. Nagłe obniżenie temperatury wody nie jest szkodliwe dla ryb przystosowanych do życia w niskich temperaturach, np. przeniesienie ryb łososiowatych (pstrąg potokowy, troć) z temperatury 13-15°C do 5°C nie jest dla nich szkodliwe. Natomiast nagłe i znaczne ocieplenie wody powoduje zakłócenie procesów fizjologicznych u tych ryb. Brak tolerancji ryb łososiowatych na wysokie temperatury wody jest spowodowany dużym zapotrzebowaniem tlenowym, związanym z intensywnym metabolizmem. Te same przyczyny powodują większą wrażliwość narybku niż ryb starszych na podwyższenie temperatury. Na przykład młode trocie giną, gdy temperatura wody osiąga 26°C, natomiast starsze przeżywają przez pewien czas w tych warunkach (Prost 1980).
Wysoka temperatura wody może być letalna dla ryb. Zależy to od gatunku ryby, jej wieku, uprzedniej adaptacji, pory roku itp. I tak dla narybku pstrągów tęczowych letalna temperatura latem wynosi 25°C, zimą zaś 22.5°C; dla dorosłych pstrągów tęczowych 28°C. Dla sumika karłowatego temperatura letalna latem wynosi 35-36°C, zimą zaś jest o 7 °C niższa. Młode węgorze giną w temperaturze 28-30°C, różne karpiowate w temperaturze 29-31°C, w tym karpie w 36-37°C, a karasie srebrzyste w 30°C (Prost 1980).
Tegoroczna najwyższa temperatura (30°C) zaobserwowana przez Pana Józefa Jeleńskiego, który dzierżawi odcinek rzeki Raby od Lubnia do Myślenic, spowodowała liczne śnięcia ryb, w szczególności lipieni oraz łososiowatych takich, jak: pstrąg tęczowy, pstrąg potokowy. „Podczas odłowów, w których złowiliśmy ponad ćwierć tony różnych ryb ciepłolubnych na prawie całym odcinku użytkowanej przeze mnie Raby nie złowiliśmy ani jednego lipienia. Ostatnie lipienie widzieliśmy śnięte 30 sierpnia, kiedy to woda miała 30 stopni Celsjusza, a przez trzy doby temperatura nie spadała poniżej 21,5 stopnia. Powtórzył się rok 1994 i po raz drugi lipień w górnej Rabie wyginął” (cyt. „forum flyfishing.pl).
Temperatura wyższa od właściwej (dla danego gatunku), powoduje przyspieszenie ruchów oddechowych oraz ogólny niepokój ryb. Dalszy jej wzrost do wartości letalnej powoduje nagłą śmierć. Podwyższenie temperatury w granicach tolerancji powoduje nasilenie procesów przemiany materii i w związku z tym zwiększenie zapotrzebowania na tlen oraz pokarm. Przekroczenie progu tolerancji powoduje jednakże zaprzestanie żerowania.
|
|
[Powrót do
Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem] |
|
|
|
|
Nadawca
|
Data |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [1]
|
|
25.07 23:32 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [0]
|
|
26.07 19:05 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [4]
|
|
26.07 21:23 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [3]
|
|
26.07 21:24 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [2]
|
|
26.07 23:02 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [1]
|
|
27.07 17:25 |
|
Odp: Pstrąg, lipień, jelec, kleń i jaź - jaka temperatura? [0]
|
|
11.09 09:05 |
|
|
|
|