f l y f i s h i n g . p l 2025.09.24
home | artykuły | forum | komis | galerie | katalog much | baza | guestbook | inne | sklep | szukaj
FORUM  WĘDKARSTWA  MUCHOWEGO
Email: Hasło:
Zaloguj automatycznie przy każdej wizycie:
Jeśli jeszcze się nie zarejestrowałeś: Załóż konto

Ostani post! Temat: Odp: AI o smaku ryb w „porównaniu” z grzybami. cd. Autor: mart123. Czas 2025-09-24 09:49:54.


poprzednia wiadomosc Odp: VHS - odporność ryb w warunkach naturalnych? : : nadesłane przez Zel Zel (postów: 158) dnia 2011-10-18 13:18:51 z *.83.radiotel.com.pl
  Możliwości ekspansji posocznicy są olbrzymie toteż dziesiątkuje on stada wielu dorzeczy np. w moim rodzimym dorzeczu Gwdy. Choroba występuje o każdej porze roku głównie w temp. 2-15 st. C. Szczególnie dotkliwa dla narybku, zwłaszcza wiosną przy obniżonej odporności ryb.

W fachowych publikacjach wyczytałem także:

„w temp. 18-19°C obserwuje się aktywne
działanie przeciwwirusowe interferonu a później
przeciwciał.

Jorgensen (1982) wykazał, że w zakresie temperatur 5-20ºC u pstrągów mogą powstawać przeciwciała, które utrzymują się przez 12 tygodni.”


Czy ktoś z kolegów zgłębiał już to zagadnienie? Interesuje mnie wpływ wirusa na dzikie ryby.

Czy w związku z występowaniem posocznicy w wielu wodach P&L zarybianie wylęgiem ma sens gospodarczy?
Czy w PZW w ogóle kogoś to obchodzi?




PZW obchodzi, głównie żeby zrobić zjazd w Spale obojetnie na jaki temat. Do pokoju hotelowego dają gratis karnet na basen. Trzy dni laby, hotel , spanie , jedzenie itd. + diety.

Więc porada jest taka, napisz na stronie PZW będą mieć możliwość przedyskutowania tego tematu na kolejnym posiedzieniu wyjazdowym w Spale.


  [Powrót do Forum] [Odpowiedz] [Odpowiedz z cytatem]    
 
Nadawca
Data
  Brak odpowiedzi na ten list. Zobacz następną wiadomość.    
       


Copyright © flyfishing.pl 2002
wykonanie focus